Deel Op



ALLE TEKSTEN - FOTO'S - BESCHIKBARE VIDEO'S - BOODSCHAP VAN PAUS FRANCISCUS


VIDEO VAN DE SLOTCEREMONIE

Sant'Egidio: een wereldwijde beweging vanuit Bologna om 'Bruggen van Vrede' te bouwen
De internationale ontmoeting tegen de angst, verdeeldheid en conflicten waaraan duizenden mensen uit heel Europa deelnamen, is geëindigd. Impagliazzo: “Wij hebben een droom: de vrede”. Bijdragen van Bernice King en van de Chinese bisschop van Haimen. De rol van religies en humanistische bewegingen in de spirituele vereniging die nog ontbreekt aan de globalisering

Vanuit Bologna, dat drie dagen lang de "hoofdstad van de vrede" was volgens aartsbisschop Matteo Zuppi, ontstaat “een beweging van vrede die groeit en zich ontwikkelt in de wereld”. Deze beweging, zo zei de voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio Marco Impagliazzo, is de vrucht van een behoefte die “gedeeld wordt door velen overal op aarde: een beweging van de harten, van het denken, van de wil van een cultuur voor vrede”. De werkplaats die in Bologna werd geopend kende duizenden jongeren en volwassenen die deelnamen. Ze stroomden toe vanuit heel Europa, net als driehonderd religieuze leiders van alle religies en humanisten. Er waren 34 gesprekspanels waar werd gesproken over open wonden en oorlogen die nog bezig zijn, maar er waren ook getuigenissen dat “vrede altijd mogelijk is", zoals Impagliazzo zei: “Zoals de vader van een onze gasten, Martin Luther King, 50 jaar geleden zei: I have a dream. Wij hebben een droom: de vrede”.

De internationale ontmoeting 'Bruggen van Vrede' die werd georganiseerd door de Gemeenschap van Sant'Egidio en het Aartsbisdom Bologna, eindigde op Piazza Maggiore, voor de San Petronio basiliek, nadat de vertegenwoordigers van verschillende religies eerst samenkwamen voor gebed op verschillende plaatsen in de stad.
Nog een keer kwam de metafoor terug van de galerijen die zo kenmerkend zijn voor de stad Bologna: “De vrede is een galerij die iedereen beschermt”, zei mgr. Zuppi: “Bruggen vormen een gemeenschappelijk goed in deze prachtige en unieke kamer die de wereld is”. En direct daarna herinnerde de katholieke bisschop van Haimen in China, Joseph Shen Bin, er aan dat slechts een maand geleden een andere brug van vrede twee grote realiteiten had verenigd, die al decennialang waren gescheiden: “Op 22 september werd dankzij de grote inspanningen van dialoog van beide partijen een akkoord getekend tussen China en de Heilige Stoel over de benoeming van bisschoppen, om de Chinese Kerk en de universele Kerk volledig te integreren. Dit was de wens van vele pausen en is ook onze wens. Door dialoog is een bruf van vrede gebouwd die een een muur neerhaalde die bijna zeventig jaar had bestaan. Dankzij deze brug hebben dit jaar voor de eerste keer twee Chinese bisschoppen kunnen deelnemen aan de Synode. Voor de eerste keer in zeventig jaar is de universaliteit van de Kerk verrijkt met hun aanwezigheid”. En de bisschop van Haimen liep al vooruit op een volgende fase in het Verre Oosten: “Ik hoop dat jullie op een dag allemaal naar China kunnen komen, een gastvrij en warm land, om te zien hoe de openheid sociale en economische voorspoed heeft gebracht”.

Vrede is dus mogelijk, zelfs als die “nooit voor altijd verkregen wordt en altijd samen gezocht moet worden, door de harten en geesten te zuiveren, door de volkeren te helpen om de ander in de ogen te zien en om geen gevangenen van de angst te blijven”, zoals het 'Appel van de Vrede' zegt, dat werd voorgelezen aan het eind van de ceremonie en door een groep kinderen werd overhandigd aan de religieuze en politieke autoriteiten die aanwezig waren op het podium. Voor het bouwen aan vrede is de rol van religies van essentieel belang, om te “werken aan de spirituele eenheid die nog ontbreekt aan de globalisering, en aan een gezamenlijke bestemminig van de mensheid”, zoals te lezen valt in het Appel van Bologna: “Religies vormen banden, gemeenschappen, brengen bijeen. Het zijn bruggen, ze creëren gemeenschappelijkheid, herscheppen de menselijke familie”. Zoals het belangrijk is dat mensen elkaar leren kennen, dat ze de "praktische kunst van het samenleven" ervaren, zei de dochter van Martin Luther King, Bernice, die baptistenpastor is, net als haar vader, in een toespraak die werd toegejuicht: “We moeten de dialoog aangaan om elkaar te begrijpen in een wereld vol van geweld, racisme, angst en oorlogen. En hoe meer je gelooft, hoe meer je je opent op de ander. We moeten de praktische kunst van samenleven leren”.

Aan het eind van drie dagen in Bologna zet de karavaan van vrede zich weer in beweging. De volgende ontmoeting in de 'geest van Assisi' is over een jaar in Madrid.