Herrsch Ostropolier was een van de bekendste grappenmakers van het Oost-Europese jodendom van de laatste eeuwen. Toen hij klein was, kwam hij eens huilend thuis: "De jongen van de buren wilde me slaan!" Zijn vader vroeg: "Hoe weet je dat hij dat wilde doen?". "Als hij het niet wilde, dan zou hij het niet gedaan hebben!" antwoordde Herrsch.
Samenleven is nooit een eenvoudige opgave geweest. Conflicten bestaan al zo lang als de mensheid. Al in het allereerste begin, toen er nog maar vier mensen in de wereld waren, twee ouders en twee broers, ontstond het eerste conflict en het eindigde slecht, met de moord op een broer door de ander. Waarom gebeuren zulke dingen? En hoe kan het voorkomen worden? En hoe is dit toepasbaar op onze tijd en onze samenlevingen?
Net als bij de buurjongen van Herrsch die niet alleen sloeg, maar het eerst wilde, is er altijd sprake van een ontwikkeling. Geen enkele situatie wordt uit het niets geboren. Onze spreuken brengen dat op een kernachtige manier tot uitdrukking: "Streef het goede na en voorkom de zonde, want een goede daad brengt een ander voort, en een zonde verzoorzaakt een ander."
Als we kijken wat er gebeurd is voordat Kaïn Abel vermoordde, kunnen we een aantal interessante waarnemingen doen:
1. Het begon allemaal toen Kaïn jaloers was op Abel omdat zijn offer geaccepteerd werd door G'd en dat van Kaïn niet. G'd spreekt tot Kaïn en zegt hem: probeer je verantwoordelijkheid niet te ontlopen. Probeer niet om anderen de schuld te geven in plaats van jezelf, want het is aan jou om op te staan en te veranderen. Zet je slechte gevoelens opzij, houdt je slechte driften in bedwang en maak je toekomst beter - want je kunt het!
Het is alleen jammer dat Kaïn niet echt naar G'ds woorden geluisterd heeft, of in ieder geval niet goed genoeg om hem te geloven.