Compartir En

Xavier Trias

Alcalde de Barcelona, España
 biografía

Moltes gràcies per donar-me l’oportunitat de ser aquí, en aquesta Trobada Internacional per la Pau, a Sarajevo.
És per mi un plaer poder compartir amb tots vostès aquests moments, en aquesta ciutat. Perquè no podem obviar el simbolisme i la transcendència del lloc on ens trobem.
Que podem parlar avui de pau a Sarajevo, de la importància del diàleg, un dels pilars fonamentals de la comunitat de Sant Egidi, precisament en aquesta ciutat té una dimensió més que rellevant.
Significa que el diàleg, les paraules, poden curar ferides, i posar fi a disputes atàviques. Significa que la reconciliació, si bé complicada, és possible.
Significa que, on abans hi havia runes, por i desconfiança, pot néixer també la llavor de l’esperança i el desig d’un futur millor per a tothom.
Per tot això, Sarajevo és un símbol de la història contemporània d’Europa. De com les pulsions més viscerals, poden provocar drames humans inimaginables. Però també de com tot un poble ha sabut mirar cap endavant.
Vivim uns moments certament molt complicats, uns moments de forta crisi econòmica i social, de crisi de valors a Europa.
És en aquests moments tant importants quan, precisament, hem de saber recollir aquest esperit de superació, de treballar plegats, d’unir forces, per anar endavant.
Hem de tenir més en compte que mai els preceptes més fonamentals d’aquesta Comunitat de Sant Egidi. Una comunitat que ens aplega i que ens explica que el diàleg és fonamental com a forma de vida, que cal estar al costat d’aquells que més ho necessiten. Una comunitat que ens recorda que ningú pot quedar fora de la societat.
Nosaltres a Barcelona tenim una relació molt estreta, i des de fa molts anys, amb la Comunitat de Sant Egidi. L’any 1988, es va celebrar el primer Sopar de Nadal a la ciutat, una de les activitats més conegudes de la Comunitat.
A partir de llavors la relació de la Comunitat amb Barcelona s’ha fet palesa dia a dia, ajudant sempre a les persones més vulnerables. 
Amb un esperit de caritat i també un fort sentiment de justícia social. Perquè avui en dia, ajudar a aquells més necessitats, és ajudar a tota la comunitat.
Europa necessita recordar aquest missatge de valors i de solidaritat més que mai.
Moltes vegades estem tan immersos en el debat econòmic que oblidem les conseqüències socials d’aquesta crisi.
No podrem superar amb èxit la crisi econòmica sinó fem front també a la crisi social. Perquè creixement econòmic i desenvolupament social han d’anar necessàriament de la mà.
En molts sentits, hem de recuperar aquell esperit inicial d’una Europa unida. Hem de fer aflorar entre tots el desig original de Monnet, de Schumann, de Spaak o de De Gasperi.
Europa sortia d’una situació molt convulsa. Però, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, tots ells varen somiar amb una Europa que mirés endavant, que superés els esculls i ens dotés d’una identitat comuna.
Una Europa basada en tres pilars: la defensa de la llibertat, de la democràcia i de la convivència. A Barcelona ho tenim molt clar, i estem plenament compromesos amb aquests tres grans eixos.
Barcelona sempre ha estat una ciutat profundament europeista, amb un clar compromís per la llibertat, la democràcia i la convivència.
I és des d’aquests valors que des de la capital de Catalunya volem una Europa pròspera i equilibrada, econòmicament forta, culturalment diversa i amb un creixement sostenible.
Una Europa que doni veu a tothom, que reconegui a tothom en la seva especificitat, que valori el patrimoni de totes les nacions que la conformen.
Una Europa que avanci com una veritable Unió, amb una sola velocitat i amb una única direcció.
Una Europa de nacions, de pobles i també de ciutats. Una Europa que valori el potencial de desenvolupament econòmic, de generació d’oportunitats, d’innovació i de creativitat que ofereixen les grans ciutats metropolitanes.
Una Europa basada en el diàleg, en la cooperació bilateral i el reforç dels llaços d’amistat i de treball conjunt.
Una Europa que, com succeeix entre Barcelona i Sarajevo, sàpiga teixir ponts, ajudar-nos mútuament i superar les distàncies.
Una de les coses de les quals ens sentim més orgullosos els barcelonins, és precisament d’haver pogut estar al costat de Sarajevo en moments de tremenda dificultat.
Ara fa 20 anys, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, Sarajevo passava per uns moments molt complicats.
La capital bosniana patia el setge més llarg de la història, 1.400 dies que marcaven, sens dubte, el dia a dia del país.
El que durant aquells anys era alcalde de Sarajevo, Sr. Kresevljakovic, va fer una crida a totes les ciutats olímpiques a implicar-se en l’ajuda del seu país, Bòsnia-Herzegovina.
Barcelona va respondre a aquesta crida. I des de llavors hi estem col·laborant. Perquè entenem que, en una Europa unida, tots ens hem d’ajudar els uns als altres.
Finalment, m’agradaria acabar fent una petita reflexió. Europa és coneguda com el vell continent. El continent amb més història del planeta, però també un continent que representava uns valors col·lectius de referència mundial.
Malauradament, aquests valors col·lectius de cultura de l’esforç, d’emprenedoria, de defensa de la llibertat i la democràcia, si bé no han desaparegut, sí s’han diluït en una societat dominada per l’individualisme, el consumisme i l’atomització social.
Res no és perfecte ni immutable, i els valors sòlids de la postguerra europea, han donat lloc a valors menys sòlids, a una pèrdua de referents i, en alguns casos, a una manca de responsabilitat política i social.
Hem de capgirar aquesta tendència. Hem de fer que Europa sigui més Europa que mai.
La crisi econòmica i socials per la qual estem travessant, ens ha d’encoratjar a tots plegats, des de les institucions als ciutadans, a fer un pas més cap a la plena unió entre els pobles europeus. 
Catalunya i la seva capital, Barcelona, volen ser part activa de la nova transformació europea. Una transformació que ens porti cap a una societat més democràtica, més lliure i amb més justícia social.
La democràcia és la casa del benestar individual i col·lectiu i ha de continuar sent així.
Perquè tot allò que hem construït, totes les millores socials que hem aconseguit, continuïn sent presents en la societat europea del futur.
Des de Barcelona, volem avançar en la consecució d’aquest procés. Volem, com deia, que Europa es converteixi en l’Europa de la llibertat, del benestar i de la qualitat de vida.
Volem que els ciutadans europeus puguin viure en un entorn tranquil, estable i amb oportunitats per a tothom.
Des de Barcelona, també volem una Europa on ningú no quedi enrere, evitant els desequilibris i les desigualtats.
Des de Barcelona i, també des de Catalunya, volem una Europa unida, cohesionada i forta. Una Europa que sigui més Europa.
Moltes gràcies.